40 lat zbierali dowody. Zaburzają pracę mózgu, nerek, doprowadzają wątrobę do ruiny

1 dzień temu 3

Badacze z George Institute for Global Health, Uniwersytetu Północnej Karoliny i Center for Science in the Public Interest przeanalizowali skład prawie 40 tys. produktów spożywczych i napojów dostępnych w amerykańskich sklepach. Zauważyli, że w wyrobach przeznaczonych dla dzieci sztuczne barwniki pojawiały się znacznie częściej (28 proc.) niż w innych (11 proc.).

Jednocześnie produkty z barwnikami miały znacznie wyższą zawartość cukru - średnio o 141 proc. więcej niż pozostałe. Zawierały go średnio 33,3 g na 100 g wyrobu, w porównaniu do 13,8 g w produktach bez barwników.

Najbogatsze w barwniki okazały się:

  • słodycze,
  • napoje słodzone cukrem,
  • gotowe dania,
  • płatki śniadaniowe
  • oraz wypieki, czyli ciasta, ciastka i rogaliki.

- Biorąc pod uwagę rosnącą od czterdziestu lat liczbę dowodów na szkodliwy wpływ syntetycznych barwników na zdrowie, rozczarowujące jest, że wciąż są one tak powszechne w produktach spożywczych, szczególnie tych adresowanych do dzieci - powiedziała dr Elizabeth Dunford, współautorka badania.

Jak dodała, producenci często łączą jaskrawe barwniki z wysoką zawartością cukru, by uczynić produkty bardziej atrakcyjnymi dla dzieci, mimo że oba te czynniki są szkodliwe dla zdrowia.

Zdaniem jednego z autorów publikacji, dr Thomasa Galligana, syntetyczne barwniki są całkowicie zbędne w żywności, jednak ich eliminacja postępuje bardzo powoli.

- Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) poprosiła niedawno przemysł spożywczy o dobrowolne wycofanie barwników z produktów. Wiele firm już wcześniej składało takie obietnice, ale ostatecznie ich nie dotrzymało. Dlatego nie wiemy, czy tym razem zastosują się do zaleceń - podkreślił.

W jego opinii powinien zostać wprowadzony odgórny nakaz umieszczania ostrzeżeń na produktach zawierających syntetyczne barwniki, tak jak od 2010 r. jest w krajach Unii Europejskiej.

Badacze uważają, że obecne prawo nie nadąża za nauką. Dopóki się to nie zmieni, to na rodziców spada obowiązek sprawdzania etykiet produktów.

- Jeśli na liście składników znajdują się syntetyczne barwniki lub wysoka zawartość dodanego cukru, lepiej takiego produktu nie kupować, zwłaszcza dzieciom - podsumowali.

Wyniki badania ukazały się w czasopiśmie "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics".

Możliwe skutki zdrowotne syntetycznych barwników:

  • reakcje alergiczne i nadwrażliwość,
  • bóle głowy, nudności, zaburzenia koncentracji,
  • możliwy wpływ na zachowanie dzieci (nadpobudliwość),
  • podrażnienie skóry i błon śluzowych,
  • przy długotrwałym spożyciu – potencjalne obciążenie wątroby i nerek.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.

Dowiedz się więcej na temat:

Przeczytaj źródło