Zaniknęła tradycja, która osobie kulturalnej tylko latem pozwalała nosić ubrania koloru białego, przez resztę roku zarezerwowane dla sanitariuszy, kucharzy, piekarzy i marynarzy. Pozostał obyczaj objadania się pieczonymi mięsiwami, wśród których króluje stek. Amerykanie doprowadzili sztukę pieczenia i równoczesnego wędzenia tych szlachetnych połci wołowiny do perfekcji. Tuszę wołową dzielą inaczej, niż robią to rzeźnicy w Polsce, dlatego przed rozpaleniem ognia pod rusztem warto zapoznać się z tutejszą nomenklaturą.
Między ostatnim poniedziałkiem maja (Dzień Pamięci Narodowej) a pierwszym poniedziałkiem września (Święto Pracy), Amerykanie urządzają 2,7 mld przyjęć na świeżym powietrzu ze skwierczącymi, osmalonymi połciami mięsa jako główną atrakcją. A najwięcej grillów płonie zwykle 4 lipca, w Dniu Niepodległości.
Źródło: Newsweek_redakcja_zrodlo

4 miesięcy temu
64

![Zendaya w filmie oscarowego twórcy „Tamtych dni, tamtych nocy”. To pełna napięcia gra, która rozpala zmysły [RECENZJA]](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2025/10/okladka-01c585e.png?resize=1200%2C630)




English (US) ·
Polish (PL) ·