Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
"Na Świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości" - mówi przysłowie. Gęsina o tej porze roku jest najsmaczniejsza. Polska tradycja nakazuje, aby dzień św. Marcina uczcić daniem z gęsi. Podajemy sprawdzony przepis Ewy Wachowicz na gęś pieczoną po staropolsku.
Dlaczego 11 listopada jada się pieczoną gęś?
Dlaczego 11 listopada jada się mięso gęsi? Tego dnia swój dzień obchodzi św. Marcin, który bywa często przedstawiany w otoczeniu tych ptaków. Święty Marcin był pobożnym rycerzem, żył w IV wieku. Był to człowiek skromny i dobry, słynął z miłosiernych uczynków. Gdy postanowiono, że zostanie biskupem Tours, Marcin uciekł. Bardzo nie chciał piastować żadnego stanowiska. Schował się w gęsiarni. Ale ptaki głośnym gęganiem zdradziły jednak jego kryjówkę. I tak zaczęto św. Marcina łączyć z gęsiami.
Gęś po staropolsku - przepis Ewy Wachowicz
Gęsie mięso jest ciemne, bardzo delikatne w smaku i aromatyczne. Dietetycy twierdzą, że gęsina jest bardzo zdrowa. Ewa Wachowicz, restauratorka, popularyzatorka i doskonała kucharka na swojej stronie internetowej podała przepis na doskonałą gęś pieczoną po staropolsku. Podajemy ten przepis, żebyście sami nie musieli szukać.
Składniki
- 1 gęś
- przyprawy - sól. majeranek
- 250 g boczku w plastrach
- 2 szklanki miodu pitnego
- Farsz
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 1 łyżka tłuszczu z gęsi
- 250 g boczku
- 5 cebul
- 5 ząbków czosnku
Przygotowanie
Gęś myjemy i osuszamy. Ze środka wyjmujemy tłuszcz. Gęś nacieramy solą wymierzaną z majerankiem - w środku i na zewnątrz. Wkładamy gęś na dwie godziny do lodówki. Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości. Na patelni wytapiamy gęsi tłuszcza. Kroimy w kostkę boczek i cebulę. Wrzucamy na patelnie z tłuszczem i smażymy. Po chwili dodajemy posiekany czosnek. Znowu smażymy chwilę. Zawartość patelni wrzucamy do kapusty i całość dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Przestudzony farsz z kapusty wkładamy do gęsi. Skórę spinamy wykałaczkami i zaszywamy nicią. Tuszkę wkładamy do brytfanki, obkładamy plastrami boczku i podlewamy odrobiną miodu pitnego. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C - bez przykrycia. Pieczemy przez ok. 4 godziny (1 godzina na kilogram gęsi). Co pół godziny gęś podlewamy miodem pitnym. Gęś po staropolsku gotowa. Smacznego!
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Dalszy ciąg materiału pod wideo
Zobacz
Popularne Zobacz również Najnowsze

1 tydzień temu
11





English (US) ·
Polish (PL) ·