Groźna bakteria w popularnej herbatce. GIS wydał ostrzeżenie

22 godziny temu 5

Bakterie Salmonella w herbacie ziołowej

Według informacji przekazanych przez Główny Inspektorat Sanitarny w wyniku kontroli przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną, w jednej z pięciu próbek produktu "Morwa biała. Suplement diety. Herbata ziołowa, Zielnik Polski, 40 g (20 torebek)" wykryto Salmonellę spp.

Zobacz wideo Grzegorz Braun nie chce edukacji zdrowotnej w szkołach

Zagrożenie dla konsumentów

Producentem produktu jest Herbapol - Lublin S.A., ul. Diamentowa 25, 20-471 Lublin. Bakterię wykryto w partii numer L 0185 z datą ważności do maja 2027 roku. "Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego produkt o podanym numerze partii może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów" - podano w komunikacie. Organy urzędowe we współpracy z producentem prowadzą obecnie postępowanie wyjaśniające. Osoby, które są w posiadaniu produktu z tej partii, nie powinny go spożywać. 

Objawy zatrucia bakterią

Główny Inspektorat Sanitarny zwrócił uwagę, że "w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem". Do objawów związanych z zakażeniem należą: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, a także wymioty. Może też dojść do cięższego przebiegu zakażenia, które pojawia się często u osób starszych lub małych dzieci.  Dochodzi wówczas do powstawania ropni, zapalenia dróg żółciowych, a także płuc, opon mózgowo-rdzeniowych czy stawów. 

Przeczytaj źródło