Jelita pod lupą. Gastrolog wyjaśnia, jak zapobiec rakowi. To jest kluczowe

1 dzień temu 3

Data utworzenia: 12 listopada 2025, 14:51.

Welt

Jelita to wrażliwy narząd, a mimo to większość ludzi niechętnie poddaje się ich badaniu. Tymczasem zachorowalność na raka jelita grubego rośnie, szczególnie wśród osób młodych. Gastrolog i proktolog Skander Bouassida wyjaśnia, które objawy wymagają interwencji. Podkreśla, że jest nadzieja. "Rak jelita grubego jest bowiem jednym z niewielu rodzajów raka, w którym można go nie tylko wcześnie wykryć, ale wręcz zapobiec jego rozwojowi" — zauważa ekspert.

Jelita pod lupą. Gastrolog wyjaśnia, jak zapobiec rakowi. To jest kluczowe
Jelita pod lupą. Gastrolog wyjaśnia, jak zapobiec rakowi. To jest kluczowe

Rak jelita grubego to jeden z niewielu nowotworów, którym można naprawdę zapobiec – a mimo to każdego roku umierają na niego tysiące osób, w tym coraz częściej osoby poniżej 50. roku życia. Mówienie o problemach jelitowych i trawiennych jest jednak uważane za nieobyczajne, więc często zaniedbujemy związane z nimi sprawy.

Skander Bouassida jest lekarzem naczelnym i ordynatorem Oddziału Koloproktologii w Szpitalu Vivantes Humboldt w Berlinie. Gastrolog i proktolog odpowiada na niewygodne pytania dotyczące kolonoskopii, zdradza, co sądzi o domowych sposobach na zaparcia i wyjaśnia, dlaczego "trauma i trawienie są nierozłączne".

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Źródło: Welt

Newsletter

Najlepsze teksty z Faktu! Bądź na bieżąco z informacjami ze świata i Polski

Zapisz się

Masz ciekawy temat? Napisz do nas list!

Chcesz, żebyśmy opisali Twoją historię albo zajęli się jakimś problemem? Masz ciekawy temat? Napisz do nas!

Napisz list do redakcji

Przeczytaj źródło