Zespół naukowców z prestiżowych amerykańskich uniwersytetów poddał analizie dane ponad 40 tys. dorosłych osób, uczestników amerykańskiego badania National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), przeprowadzonego w latach 1999-2018. Badacze skupili się na związku między porannym spożyciem kawy a stanem zdrowia serca oraz ogólnym ryzykiem zgonu.
Prof. Lu Qi z Uniwersytetu Tulane w Nowym Orleanie, lider badania, podkreślił unikalność przeprowadzonej analizy. — To pierwszy raz, kiedy badano wzorce czasowe picia kawy w kontekście wyników zdrowotnych — wyjaśnia Qi. — Wyniki sugerują, że nie tylko ilość wypijanej kawy ma znaczenie, ale również moment jej spożycia.
Badanie wykazało, że osoby pijące kawę o poranku miały o 16 proc. mniejsze ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny i o 31 proc. mniejsze ryzyko śmierci z powodu chorób serca w porównaniu z osobami niepijącymi kawy. Interesujące jest to, że efekt ten nie był obserwowany u osób pijących kawę w późniejszych godzinach dnia.
Największe korzyści zdrowotne obserwowano wśród osób, które piły dwie i więcej filiżanek kawy każdego ranka.