Kręta droga warzyw z pól do sklepów. To tam cena rośnie nawet o 1000 procent

4 tygodni temu 22

Data utworzenia: 14 października 2025, 10:48.

Dlaczego warzywa są takie drogie? Rolnicy narzekają, że dostają grosze od hurtowników, a w sklepach i na bazarach musimy płacić za nie kilkaset, a nawet tysiąc procent więcej. Prześledziliśmy drogę polskich warzyw z pól aż do sklepów i wiemy, dlaczego ceny są tak wysokie. Pośrednicy zbijają kokosy na warzywach w Polsce.

Cena polskich warzyw z pól rolników do sklepów i na stragany wzrasta nawet o 1000 procent. Foto: null/P.F. Matysiak/newspix.pl, Materiały prasowe, Krzysztof Burski/newspix.pl

Andrzej uprawia ziemniaki i cebulę. Nie chce nawet, żeby pisać, gdzie ma gospodarstwo, bo boi się, że będzie miał później problem ze sprzedażą. Cena najtańszej cebuli wzrosła od czasu odebrania jej od rolnika o ok. 600 procent. Podobnie jest z innymi warzywami. I to nie koniec. — Dzisiaj uprawa przestaje mi się opłacać — mówi wprost.

Zanim towar trafi na wystawę jego cena zdąży niebotycznie poszybować w górę

P.F.Matysiak / newspix.pl

Zanim towar trafi na wystawę jego cena zdąży niebotycznie poszybować w górę

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Źródło: Fakt redakcja

Newsletter

Najlepsze teksty z Faktu! Bądź na bieżąco z informacjami ze świata i Polski

Zapisz się

Masz ciekawy temat? Napisz do nas list!

Chcesz, żebyśmy opisali Twoją historię albo zajęli się jakimś problemem? Masz ciekawy temat? Napisz do nas!

Napisz list do redakcji

Przeczytaj źródło