Uzależnienie od alkoholu - nowy zaskakujący czynnik ryzyka
Naukowcy z University of Colorado Anschutz (USA) odkryli zaskakujący związek między metabolizmem cukrów a uzależnieniem od alkoholu. Jak się okazało, alkohol uruchamia w organizmie szlak metaboliczny prowadzący do wewnętrznej produkcji fruktozy - tego samego rodzaju cukru, który powszechnie występuje w słodzonych produktach spożywczych i napojach.
Proces ten, napędzany przez enzym ketoheksokinazę (KHK), wydaje się odgrywać kluczową rolę zarówno w utrwalaniu nawyku spożywania alkoholu, jak i w przyspieszaniu uszkodzeń wątroby.
Myszy pozbawione enzymu KHK spożywały mniej alkoholu w różnych testach, w tym opartych na dobrowolnym piciu oraz na nagrodach. Jednocześnie wykazywały obniżoną aktywność w obszarach mózgu związanych z uzależnieniem.
Co równie istotne, uszkodzenia wątroby wywołane alkoholem nie występowały, gdy aktywność enzymu KHK była zablokowana - zarówno genetycznie, jak i za pomocą leków.
Wątroby badanych zwierząt wykazywały mniejsze nagromadzenie tłuszczu, mniej stanów zapalnych i bliznowacenia, co sugeruje, że ingerencja w metabolizm fruktozy może zatrzymać, a nawet zapobiec rozwojowi alkoholowej choroby wątroby.
- Nasze badania pokazują, że alkohol nie tylko bezpośrednio uszkadza wątrobę, ale także przejmuje kontrolę nad metabolizmem cukrów w organizmie w sposób, który nasila potrzebę picia i pogłębia uszkodzenia wątroby - tłumaczy prof. Miguel A. Lanaspa, DVM, główny autor badania przedstawionego w magazynie "Nature Metabolism".
- Ukierunkowanie terapii na metabolizm fruktozy może pozwolić nam przerwać to błędne koło i opracować nowe metody leczenia zarówno uzależnienia od alkoholu, jak i chorób wątroby - dodaje.
Ponieważ zarówno alkoholowa choroba wątroby, jak i stłuszczeniowa choroba wątroby związana z zaburzeniami metabolicznymi (MASLD) opierają się na mechanizmach zależnych od fruktozy, wyniki sugerują, że terapie ukierunkowane na hamowanie metabolizmu fruktozy mogłyby przynieść korzyści szerokiej grupie pacjentów z chorobami wątroby związanymi z dietą lub spożyciem alkoholu.
- To odkrycie podkreśla nieoczekiwane powiązanie między metabolizmem cukrów i alkoholu - podkreśla prof. Richard Johnson, jeden z naukowców.
- Otwiera to ekscytujące możliwości opracowania terapii ukierunkowanych na wspólny szlak metaboliczny leżący u podstaw zarówno chorób wątroby związanych z zaburzeniami metabolicznymi, jak i tych wywołanych alkoholem - podsumowuje.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
Dowiedz się więcej na temat:

3 dni temu
7





English (US) ·
Polish (PL) ·