Pyszny domowy chleb w kilka chwil. Ten z ziarnami wg przepisu Ewy Wachowicz uda się zawsze

2 tygodni temu 12

Zapach świeże upieczonego chleba daje poczucie niewyobrażalnego wręcz komfortu i bezpieczeństwa. A smak - żaden chleb, przyniesiony z piekarni nie smakuje tak dobrze. Wydaje się, że pieczenie chleba jest trudne. Ale jeśli weźmiemy przebojowy przepis Ewy Wachowicz, przygotujemy w domu pyszny chleb pełnoziarnisty - z czterema rodzajami zdrowych ziaren.

Upieczenie chleba w domu wcale nie jest takie trudne, jak może się wydawać. Nie musimy hodować zakwasu, ani używać żadnych skomplikowanych sprzętów. Kilka prostych składników i odrobina czasu, a będziemy się rozkoszować wyjątkowym smakiem świeżego chleba. Ten przepis Ewy Wachowicz, który mistrzyni sztuki kulinarnej podaje na swojej stronie internetowej, bije rekordy popularności. Nic dziwnego, chleb wychodzi pulchny, wilgotny, ma chrupiącą skórkę i świetnie smakuje.

Cztery łyżki zdrowia i chrupiący chleb

Ewa Wachowicz ma sprawdzony przepis na pieczenie chleba. Idealny dla zabieganych i tych, którzy chcą dobrze jeść, ale nie lubią zbyt długo siedzieć w kuchni. Ten chleb zawsze się udaje. Dodajemy tu 4 rodzaje ziaren - ziarna słonecznika, siekane orzechy, otręby i siemię lniane - po 4 łyżki każdego. Do tego proste proporcje mąki, wody i drożdży. Tylko tyle i aż tyle. Do tego świeże masło i można się zdrowo i pysznie najeść chrupiącego i zdrowego chleba.

Przepis na chleb pełnoziarnisty Ewy Wachowicz

Składniki

  • 0,5 kg mąki z pełnego przemiału
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki siekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 50 g drożdży
  • pół litra wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • mleko do zwilżenia
  • czarnuszka do dekoracji

Przygotowanie

Drożdże wrzucamy do miski, dodajemy cukier, zalewamy 100 ml ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy. Do miksera wsypujemy mąkę. Dodajemy ziarna słonecznika, orzechy włoskie, otręby i siemię lniane. Wlewamy ciepłą wodę (400 ml) oraz rozpuszczone drożdże. Solimy i dokładnie wyrabiamy. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy - np. keksówki, 30 cm x 12 cm - natłuszczonej masłem lub smalcem gęsim i wysypanej mąką razową. Wierzch wyrównujemy, zwilżamy mlekiem i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C. Po 20-30 minutach podnosimy temperaturę do 200 st. C i pieczemy przez godzinę. Smacznego!

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Przeczytaj źródło