Co na obiad? To pytanie zadajemy sobie codziennie, a rodzina nie zawsze pomaga. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne i tanie danie obiadowe. Do zrobienia w kilka chwil. Na sobotę polecamy gołąbki bez zawijania. Smak dzieciństwa, babcinej kuchni, a roboty przy tym niewiele.
Smaczny obiad w 40 minut? To możliwe. Do tego obiad tani i taki, którym wszyscy się najedzą. A zakupy można zrobić w pobliskim sklepie np. w drodze z pracy do domu.
Zdrowy i tani obiad dla rodziny
Gołąbki to danie, które kojarzy się z domem i ciepłem domowego ogniska. Nie zawsze mamy jednak ochotę poświęcać dużo czasu na gotowanie. Gołąbki bez zawijana, które proponujemy na sobotni obiad, robi się szybciej, niż te klasyczne, a smakują wybornie. Podajmy razem z nimi surówkę i np. ziemniaki, a będziemy mieć pyszny obiad.
Brak pomysłu na obiad? Oto nasza propozycja - gołąbki bez zawijania
Składniki
- 3/4 kg mielonego mięsa
- 800 dkg kapusty pekińskiej
- 2 średnie cebule
- 5 łyżek oleju do usmażenia cebuli
- kuskus - 3/4 szklanki
- sól, pieprz, majeranek
- 1,5 litra bulionu z kostki
- dwa jajko
- mały koncentrat pomidorowy
Przygotowanie gołąbków bez zawijania
Do miski wrzucamy mięso, dodajemy do niego kuskus, przyprawy i mieszamy. Cebulę siekamy i podsmażamy na 3 łyżkach oleju. Złotą cebulę dodajemy do miski z mięsem i kuskusem, dodajemy jajka. Kapustę drobno szatkujemy, solimy i lekko odciskamy, żeby pozbyć się wody. Posiekaną kapustę dodajemy do masy mięsnej i wszystko dobrze mieszamy. Ma powstać dość jednolita masa. Formujemy zgrabne kotleciki, które szybko podsmażamy na patelni, na której smażyła się cebula - dodajemy resztę oleju. Niech będą złociste. Potem kotlety gołąbkowe wkładamy do rondla. Koncentrat pomidorowy mieszamy z bulionem i tym sosem zalewamy kotleciki. Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Smacznego! Jeśli lubimy gęsty sos, możemy zagęścić go pod koniec duszenia łyżką mąki.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Dalszy ciąg materiału pod wideo

2 tygodni temu
13






English (US) ·
Polish (PL) ·