Na sobotni obiad proponujemy kruche zrazy w sosie pieczarkowym. Zrobimy je z mięsa z piersi indyka, będą więc szybko gotowe. Jest wiele sposobów na podanie tych pysznych zrazów - świetnie smakują z kaszą, z ziemniakami lub z kluskami kładzionymi.
Pierwsze skojarzenie ze zrazami to oczywiście zrazy wołowe, przysmak kuchni śląskiej. Są przepyszne, ale ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, bowiem wołowina wymaga dłuższej obróbki termicznej. Dlatego na sobotni obiad proponujemy zrazy zawijane z mięsa z piersi indyka.
Tani i zdrowy obiad dla rodziny
Mięso z piersi indyka jest cenione przez dietetyków. Polecane jest np. przy alergiach i dietach niskokalorycznych. Ze względu na niską zawartość tłuszczu, a dużą - białka, jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne. W porównaniu z wieprzowiną czy wołowiną, odznacza się lepszymi właściwościami smakowo-zapachowymi i dietetycznymi. Mięso to jest też chudsze niż to z kurczaka. Zrazy udusimy w aromatycznym sosie pieczarkowym. Pamiętajmy, żeby podać też do obiadu surówkę, nie potrzeba wiele - może to być np. marchewka z jabłkiem.
Kruche zrazy w sosie pieczarkowym - kruche zrazy w sosie pieczarkowym
Składniki
- 500 g piersi z indyka
- 500 g pieczarek
- duża cebula
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju
- łyżka mąki
- 1/3 szklanki śmietanki
- szklanka bulionu lub wody
- łyżka masła
- łyżka musztardy
- 2 ogórki kiszone
Przygotowanie
Mięso kroimy na plastry, które delikatnie rozbijamy. Każdy plaster smarujemy musztardą i kładziemy na niego paski pokrojonego ogórka kiszonego. Plastry zwijamy, obwiązujemy nitką lub spinamy wykałaczką. Zrazy obsmażamy na oleju, a potem wkładamy do garnka. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. Siekamy cebulę. Na patelnię, na której smażyły się zrazy, wrzucamy masło, pieczarki i cebulę. Smażymy, aż pieczarki odparują wodę, a cebula si zeszkli. Do garnka z mięsem dodajemy pieczarki z cebulą, zalewamy to wszystko bulionem lub w wodą, dodajemy ziele angielskie i pieprz w ziarnach i dusimy przez ok. 40 minut na średnim ogniu. Sprawdzamy, czy mięso jest miękkie. Sos doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mąkę rozrabiamy ze śmietanką w kubeczku, dolewamy kilka łyżek sosu, w którym dusiło się mięso, dobrze mieszamy i wlewamy do garnka ze zrazami. Zagotowujemy. Kruche zrazy w sosie pieczarkowym gotowe. Smacznego! Przed podaniem nie zapomnijmy wyjąć ze zrazów nitki.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Dalszy ciąg materiału pod wideo

1 tydzień temu
9

![Zendaya w filmie oscarowego twórcy „Tamtych dni, tamtych nocy”. To pełna napięcia gra, która rozpala zmysły [RECENZJA]](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2025/10/okladka-01c585e.png?resize=1200%2C630)




English (US) ·
Polish (PL) ·