Pyszny obiad na sobotę. Podajemy przepis, Ty gotujesz. Soczysta rolada schabowa

3 tygodni temu 20

Schab wieprzowy to ulubiony przez Polaków gatunek mięsa. Schab przyrządzamy na wiele sposobów. Na sobotni obiad proponujemy, zamiast klasycznych schabowych, soczystą roladę schabową. Dzięki pewnemu dodatkowi, schab będzie wyjątkowo soczysty i mięciutki.

Ta rolada schabowa sprawdzi się świetnie jako danie główne na sobotni obiad. Tak przyrządzony schab jest bardzo delikatny, kruchy i soczysty. Można go - jeśli coś zostanie z obiadu - wykorzystać potem jako smakowitą wędlinę do kanapek. Jest też pysznym dodatkiem do sałatek i świetną przekąską.

Tani i zdrowy obiad dla rodziny

Schab wieprzowy wcale nie jest sam w sobie bardzo kaloryczny. 100 g surowego schabu to 128 kcal oraz 24 g białka i 4 g tłuszczu. Oczywiście, jeśli go usmażymy lub podamy z tłustymi dodatkami, te wartości mocno wzrosną. Co ważne, schab jest cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka, aminokwasów oraz tłuszczów omega-3 i omega-6. Nie dostarcza natomiast organizmowi dużej dawki cholesterolu. Wieprzowina zawiera także dużo witamin (A, E i te z grupy B) oraz mikroelementów (m.in. fosfor, żelazo, wapń, selen, potas). Soczysta rolada schabowa jest bardzo ekonomicznym daniem - wyjdzie z niej wiele porcji. Do rolady schabowej świetnie pasują np. tłuczone ziemniaki i buraczki na gorąco.

Brak pomysłu na obiad? Oto nasza propozycja - soczysta rolada schabowa

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 cebula
  • 2 kwaśne, twarde jabłka
  • 150 g gotowanej szynki w cienkich plasterkach
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • olej roślinny
  • łyżka mąki pszennej
  • szklanka bulionu
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie

Schab rozkrajamy przez całą długość tak, by powstał duży płat mięsa. Delikatnie go rozbijamy. Nacieramy z wewnętrznej jednej strony płat mięsa pastą, przygotowaną z soli, pieprzu, majeranku i przeciśniętego przez praskę czosnku. Odstawiamy na pół godziny. Jabłka obieramy i kroimy cienko. Rozkładamy płat schabu i układamy na nim plasterki szynki, na to warstwę plasterków jabłek. Schab zwijamy w roladę i obwiązujemy nitką. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy zamarynowany schab i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię, na której smażył się schab, wlewamy bulion. Zagotowujemy. Gorącym bulionem zalewamy schab - ma sięgać do 3/4 wysokości mięsa. Tak przygotowane mięso przykrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 30 minut. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę, polewamy mięso sosem i pieczemy przez 45 minut. Teraz robimy sos. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, wlewamy sos z brytfanki. W niewielkiej ilości wody roztrzepujemy mąkę i wlewamy ja do sosu, energicznie mieszając. Podgrzewamy do zagęszczenia się sosu. Soczystą roladę schabową podajemy z ulubionymi dodatkami.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Przeczytaj źródło