- Dieta bezglutenowa jest dietą leczniczą, zalecaną tylko przy medycznych wskazaniach
- Nieuzasadnione wykluczenie glutenu może prowadzić do niedoborów żywieniowych i zaparć
- Pełnoziarniste produkty zbożowe są kluczowe dla zdrowia i dostarczają węglowodanów złożonych, w tym błonnika pokarmowego, jak również witamin i składników mineralnych
Dieta bezglutenowa i jej zastosowanie
Dieta bezglutenowa, polegająca na całkowitym wyeliminowaniu glutenu (czyli białka zbożowego) z codziennej diety, ma zastosowanie u osób ze zdiagnozowaną celiakią (chorobą trzewną), chorobą Dühringa, nieceliakalną nadwrażliwością na gluten czy alergią na gluten – przypomina Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy.
Gluten to inaczej białko zbożowe, a dokładniej mieszanina białek, które naturalnie występują w ziarnach zbóż. Znajduje się w pszenicy, tj. w orkiszu, płaskurce, samopszy; a także w pszenżycie, życie oraz jęczmieniu. Gluten można znaleźć w prawie wszystkich produktach jadalnych, a nawet w lekach i kosmetykach. Istnieją produkty zbożowe naturalnie bezglutenowe, jak np. owies, gryka czy ryż, jednak w ich przypadku możliwe jest ryzyko zanieczyszczenia glutenem.
Ryzyko związane z dietą bezglutenową
NIZP PZH podkreśla, że dieta bezglutenowa jest dietą leczniczą, a bezzasadne ograniczenie glutenu nie przynosi korzyści zdrowotnych, a wręcz może pogorszyć jakość codziennej diety.
Pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak pełnoziarniste pieczywa, makarony i płatki zbożowe, grube kasze czy brązowy ryż, są kluczowym dla zdrowia elementem codziennej diety. Są one cennym źródłem węglowodanów złożonych, w tym błonnika pokarmowego, jak również witamin i składników mineralnych.
→ Pobierz Talerz Zdrowego Żywienia wraz z nowymi zaleceniami
Badania pokazują, że u osób na diecie bezglutenowej występuje większe ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych czy zaparć. Jest to związane ze stopniem przetworzenia produktów bezglutenowych jak również z mniejszą zawartością w nich cennych składników odżywczych.
- Dlatego nie unikaj glutenu w diecie, jeśli nie jest to konieczne. Dietę bezglutenową wprowadź, jeśli masz takie wskazania medyczne – apelują dietetycy.
Podkreślają, że decyzja o modyfikacji diety powinna być poprzedzona odpowiednią diagnozą wykonaną pod okiem lekarza.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
Dowiedz się więcej na temat:

3 dni temu
7




English (US) ·
Polish (PL) ·