To najlepsze na świecie ciasto dyniowe. Tak robi je siostra Anastazja

3 tygodni temu 23

Żółte, wilgotne i aromatyczne, a przy tym puszyste jak pianka. Ciasto z dyni to obowiązkowy deser na jesień. Podajemy sprawdzony przepis znakomitej i bardzo cenionej siostry Anastazji. Na pewno się uda.

Dynia to królowa jesieni. Można z niej przygotować mnóstwo smakowitych potraw wytrawnych i słodkich. Dyniowy miąższ jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny. To skarbnica witamin i związków mineralnych.

Dynia - wymarzony składnik ciasta

Dodatek dyni do ciasta sprawia, że ma ono niesamowity, intensywny pomarańczowy kolor. Jest też wyjątkowo wilgotne i aromatyczne. Najpierw trzeba dynię upiec, a potem zmiksować jej miąższ. Możemy zrobić sobie zapas dyniowego purée - świetnie się mrozi - a potem wykorzystywać je do różnych potraw - ciast, zup i zapiekanek.

Przepis na ciasto dyniowe siostry Anastazji

Składniki

3 jajka

  • 2 szklanki miąższu z dyni - to jedna średnia upieczona dynia
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, mieszamy, potem partiami dodajemy mąkę przesianą z sodą i przyprawy. Ciasto z dyni przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy o średnicy 23 - 25 cm. Pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciasto jest gotowe, gdy drewniany patyczek, który w nie wbijemy, jest suchy. Ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Przeczytaj źródło