GRILLOWANA OŚMIORNICA z cytryną i pieczonymi ziemniakami
Kiedy miałem wystąpić pierwszy raz z Kevinem Costnerem, w drugim sezonie, Taylor wziął mnie z zaskoczenia: dopiero w poprzedzający nagranie wieczór uprzedził, że zagram nazajutrz w scenie z dialogami. Miałem podać Johnowi i Beth grillowaną ośmiornicę w jadalni głównego budynku na ranczu. Żeby wyglądała w obiektywie na dobrze przypieczoną, musieliśmy użyć gazowej opalarki. Tego samego dnia Kevin zdecydował, że grana przeze mnie postać będzie nosić moje imię. Dobrze pamiętam spojrzenie Kevina, którym mnie obrzucił, kiedy wniosłem ośmiornicę. Był zaskoczony, że tak mu ją serwuję, a zdanie ze scenariusza oddaje to, co naprawdę myślał: jeśli lubisz ośmiornicę, to jest właśnie najlepszy sposób, żeby ją jeść. Nie zaczynajcie przygody z całą ośmiornicą, kupcie wstępnie ugotowane, zamrożone macki – wyjdzie znacznie lepiej.
SKŁADNIKI
Na sos winegret
⅓ szklanki (80 ml) oliwy z oliwek
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżka musztardy Dijon
sól gruboziarnista i świeżo mielony czarny pieprz