Udowodnij, że umiesz gotować. 14. pytanie zaskoczy nawet mistrzów patelni

2 tygodni temu 18

Dobry kucharz nie tylko potrafi przygotować smaczne potrawy, ale też zna się na rodzajach, pochodzeniu i przeznaczeniu produktów. Ma też bogatą wiedzą na temat różnych metod ich przyrządzania. Przekonajmy się, czy ciebie można nazywać "dobrym kucharzem". Odpowiedz na 15 pytań o zróżnicowanym stopniu trudności. Najlepsi zdobędą co najmniej 12 punktów!

1. Na czym polega blanszowanie?

na zanurzeniu we wrzątku i szybkim schłodzeniu

na smażeniu w głębokim tłuszczu

na gotowaniu potrawy na tzw. wolnym ogniu

na zanurzeniu we wrzątku i szybkim schłodzeniu Następne pytanie

Blanszowanie to rodzaj obróbki cieplnej żywności, polegający na zanurzeniu produktu na kilkanaście do kilkudziesięciu sekund we wrzątku, a następnie schłodzeniu.

2. Bez jakiego składnika nie zrobimy karmelu?

bez cukru Następne pytanie

Karmel to masa, powstająca w wyniku podgrzewania cukru, dzięki czemu zyskuje on charakterystyczny kolor, konsystencję i zapach.

3. Metoda sous vide polega na:

gotowaniu potraw w zamkniętej próżniowo torebce

pieczeniu potraw zawiniętych w folię aluminiową

smażeniu potraw na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu

gotowaniu potraw w zamkniętej próżniowo torebce Następne pytanie

Metoda sous vide polega na gotowaniu żywności zamkniętej szczelnie w plastikowej torebce próżniowej i zanurzonej np. w kapieli wodnej. Zazwyczaj trwa to znacznie dłużej niż tradycyjne gotowanie.

4. Do wykonania sosu beszamelowego niezbędny jest ten składnik. Chodzi o:

mąkę Następne pytanie

Sos beszamelowy powstaje z mąki, masła i mleka, uzupełnionych odpowiednimi przyprawami.

5. Jaki produkt można klarować?

masło Następne pytanie

Masło klarowane uzyskujemy przez gotowanie zwykłego masła na małym ogniu i usuwanie (klarowanie) pojawiających się na jego powierzchni szumowin oraz osadów.

6. Jakiego mięsa użyjesz do zrobienia tatara?

wołowiny Następne pytanie

Do przygotowania tatara najczęściej wykorzystuje się polędwicę wołową, ewentualnie mięso z udźca lub rostbefu wołowego.

7. Włoski ser pecorino to wyrób z mleka:

owczego Następne pytanie

Pecorino to twardy, lekko pikantny, dojrzewający ser z owczego mleka.

8. Z jakiego kraju wywodzi się słynna potrawa o nazwie fondue?

ze Szwajcarii Następne pytanie

Fondue — potrawa z roztopionego sera i białego wina — pochodzi ze Szwajcarii.

9. Co warto dodać do piany z białek, aby była bardziej sztywna?

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczyptę soli Następne pytanie

Aby ubić białka na sztywno, warto dodać do nich kilka kropel soku z cytryny, kwasku cytrynowego, octu lub szczyptę soli.

10. Chcąc przyrządzić przegrzebki, składników poszukasz wśród:

owoców morza Następne pytanie

Przegrzebki to owoce morza, inaczej nazywane są małżami św. Jakuba.

11. Na którym zdjęciu jest kasza jaglana?

Zdjęcie: innakreativ / Shutterstock

Zdjęcie: Bondart Photography / Shutterstock

Zdjęcie: New Africa / Shutterstock

A Następne pytanie

Kasza jaglana to małe, okrągłe, najczęściej żółte ziarenka pochodzące z prosa.

12. Klasycznego kruchego ciasta nie zrobisz bez:

masła Następne pytanie

Podstawowe kruche ciasto składa się z: tłuszczu (najczęściej masła), mąki, cukru pudru, jajka w odpowiednio dobranych proporcjach.

13. W sałatce greckiej nie znajdziemy:

mozzarelli Następne pytanie

Klasyczna sałatka grecka składa się głównie z pomidorów, cebuli, sera feta oraz ogórków i oliwek.

14. Z jakiego mięsa przyrządza się włoską potrawę ossobuco?

z cielęciny Następne pytanie

Włoskie ossobuco przyrządza się z giczy cielęcej.

15. Smaczliwka to inaczej:

awokado Następne pytanie

Smaczliwka to polskie określenie na awokado.

Twój wynik: Musisz się jeszcze sporo nauczyć o kuchni i gotowaniu...

Twój wynik: Jest całkiem nieźle. Radzisz sobie w kuchni, chociaż stać cię na więcej!

Twój wynik: Kuchnia nie ma przed tobą tajemnic. Znasz się na rzeczy!

Przeczytaj źródło