Dobry kucharz nie tylko potrafi przygotować smaczne potrawy, ale też zna się na rodzajach, pochodzeniu i przeznaczeniu produktów. Ma też bogatą wiedzą na temat różnych metod ich przyrządzania. Przekonajmy się, czy ciebie można nazywać "dobrym kucharzem". Odpowiedz na 15 pytań o zróżnicowanym stopniu trudności. Najlepsi zdobędą co najmniej 12 punktów!
1. Na czym polega blanszowanie?
na zanurzeniu we wrzątku i szybkim schłodzeniu
na smażeniu w głębokim tłuszczu
na gotowaniu potrawy na tzw. wolnym ogniu
na zanurzeniu we wrzątku i szybkim schłodzeniu Następne pytanie
Blanszowanie to rodzaj obróbki cieplnej żywności, polegający na zanurzeniu produktu na kilkanaście do kilkudziesięciu sekund we wrzątku, a następnie schłodzeniu.
2. Bez jakiego składnika nie zrobimy karmelu?
bez cukru Następne pytanie
Karmel to masa, powstająca w wyniku podgrzewania cukru, dzięki czemu zyskuje on charakterystyczny kolor, konsystencję i zapach.
3. Metoda sous vide polega na:
gotowaniu potraw w zamkniętej próżniowo torebce
pieczeniu potraw zawiniętych w folię aluminiową
smażeniu potraw na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu
gotowaniu potraw w zamkniętej próżniowo torebce Następne pytanie
Metoda sous vide polega na gotowaniu żywności zamkniętej szczelnie w plastikowej torebce próżniowej i zanurzonej np. w kapieli wodnej. Zazwyczaj trwa to znacznie dłużej niż tradycyjne gotowanie.
4. Do wykonania sosu beszamelowego niezbędny jest ten składnik. Chodzi o:
mąkę Następne pytanie
Sos beszamelowy powstaje z mąki, masła i mleka, uzupełnionych odpowiednimi przyprawami.
5. Jaki produkt można klarować?
masło Następne pytanie
Masło klarowane uzyskujemy przez gotowanie zwykłego masła na małym ogniu i usuwanie (klarowanie) pojawiających się na jego powierzchni szumowin oraz osadów.
6. Jakiego mięsa użyjesz do zrobienia tatara?
wołowiny Następne pytanie
Do przygotowania tatara najczęściej wykorzystuje się polędwicę wołową, ewentualnie mięso z udźca lub rostbefu wołowego.
7. Włoski ser pecorino to wyrób z mleka:
owczego Następne pytanie
Pecorino to twardy, lekko pikantny, dojrzewający ser z owczego mleka.
8. Z jakiego kraju wywodzi się słynna potrawa o nazwie fondue?
ze Szwajcarii Następne pytanie
Fondue — potrawa z roztopionego sera i białego wina — pochodzi ze Szwajcarii.
9. Co warto dodać do piany z białek, aby była bardziej sztywna?
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczyptę soli Następne pytanie
Aby ubić białka na sztywno, warto dodać do nich kilka kropel soku z cytryny, kwasku cytrynowego, octu lub szczyptę soli.
10. Chcąc przyrządzić przegrzebki, składników poszukasz wśród:
owoców morza Następne pytanie
Przegrzebki to owoce morza, inaczej nazywane są małżami św. Jakuba.
11. Na którym zdjęciu jest kasza jaglana?
Zdjęcie: innakreativ / Shutterstock
Zdjęcie: Bondart Photography / Shutterstock
Zdjęcie: New Africa / Shutterstock
A Następne pytanie
Kasza jaglana to małe, okrągłe, najczęściej żółte ziarenka pochodzące z prosa.
12. Klasycznego kruchego ciasta nie zrobisz bez:
masła Następne pytanie
Podstawowe kruche ciasto składa się z: tłuszczu (najczęściej masła), mąki, cukru pudru, jajka w odpowiednio dobranych proporcjach.
13. W sałatce greckiej nie znajdziemy:
mozzarelli Następne pytanie
Klasyczna sałatka grecka składa się głównie z pomidorów, cebuli, sera feta oraz ogórków i oliwek.
14. Z jakiego mięsa przyrządza się włoską potrawę ossobuco?
z cielęciny Następne pytanie
Włoskie ossobuco przyrządza się z giczy cielęcej.
15. Smaczliwka to inaczej:
awokado Następne pytanie
Smaczliwka to polskie określenie na awokado.
Twój wynik: Musisz się jeszcze sporo nauczyć o kuchni i gotowaniu...
Twój wynik: Jest całkiem nieźle. Radzisz sobie w kuchni, chociaż stać cię na więcej!
Twój wynik: Kuchnia nie ma przed tobą tajemnic. Znasz się na rzeczy!
- Źródło:
- Noizz.pl

2 tygodni temu
18







English (US) ·
Polish (PL) ·