W Polsce chwast, u Niemców rarytas. Najdroższa roślina na świecie

1 tydzień temu 11

NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Partnerzy portalu

Dziki chmiel w Polsce traktowany jest bardzo często jak chwast, a u naszych zachodnich sąsiadów jego pędy nazywane „dzikimi szparagami” mogą kosztować zawrotne sumy. Warto zwrócić uwagę szczególnie na walory prozdrowotne tej nietypowej rośliny.

W Polsce chwast, u Niemców rarytas. Najdroższa roślina na świecie Pędy chmielu są cenione szczególnie w kuchni.

JoannaTkaczuk / Adobe

Cenne pędy chmielu. Mogą kosztować nawet 1000 euro

Wciąż niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że rosnąco dziki chmiel jest bardzo cenionym warzywem. W szczególności jego pędy – już jeden kilogram to koszt nawet 1000 euro. W Polsce pędy chmielu są traktowane jak chwasty, a rosną na nieużytkach, lasach czy polach.

Pędy chmielu dzielone są na dwa rodzaje w przypadku ujęcia kulinarnego, czyli wyróżniamy pędy białe oraz zielone:

  • białe pędy chmielu - ich zbiór jest zdecydowanie trudniejszy, ponieważ trzeba ich szukać pod warstwą ściółki i wierzchnią warstwą gleby. To właśnie one osiągają cenę nawet 1000 euro za 1 kg. Trzeba ich szukać, gdy zima odpuszcza, czyli zazwyczaj na początku marca;
  • zielone pędy chmielu - są łatwiejsze w zbiorze, a ich zbiór możliwy jest od marca do maja. Według wskazówek najlepsze zielone pędy mają do 6 liści, a jeśli łatwo da się je oderwać od łodygi, to znaczy, że wciąż są delikatne i soczyste.

Warto dodać, że pędy chmielu są bogate w:

  • witaminy z grupy B (w tym B6, B12 i kwas foliowy),
  • flawonoidy,
  • fitoestrogeny,
  • wapń,
  • magnez,
  • cynk.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.

Dowiedz się więcej na temat:

Przeczytaj źródło