NEWSLETTER
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Autor: oprac. JKB • Źródło: Rynek Zdrowia • Opublikowano: 31 października 2025 21:01
Dziki chmiel w Polsce traktowany jest bardzo często jak chwast, a u naszych zachodnich sąsiadów jego pędy nazywane „dzikimi szparagami” mogą kosztować zawrotne sumy. Warto zwrócić uwagę szczególnie na walory prozdrowotne tej nietypowej rośliny.

JoannaTkaczuk / Adobe
Cenne pędy chmielu. Mogą kosztować nawet 1000 euro
Wciąż niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że rosnąco dziki chmiel jest bardzo cenionym warzywem. W szczególności jego pędy – już jeden kilogram to koszt nawet 1000 euro. W Polsce pędy chmielu są traktowane jak chwasty, a rosną na nieużytkach, lasach czy polach.
Pędy chmielu dzielone są na dwa rodzaje w przypadku ujęcia kulinarnego, czyli wyróżniamy pędy białe oraz zielone:
- białe pędy chmielu - ich zbiór jest zdecydowanie trudniejszy, ponieważ trzeba ich szukać pod warstwą ściółki i wierzchnią warstwą gleby. To właśnie one osiągają cenę nawet 1000 euro za 1 kg. Trzeba ich szukać, gdy zima odpuszcza, czyli zazwyczaj na początku marca;
- zielone pędy chmielu - są łatwiejsze w zbiorze, a ich zbiór możliwy jest od marca do maja. Według wskazówek najlepsze zielone pędy mają do 6 liści, a jeśli łatwo da się je oderwać od łodygi, to znaczy, że wciąż są delikatne i soczyste.
Warto dodać, że pędy chmielu są bogate w:
- witaminy z grupy B (w tym B6, B12 i kwas foliowy),
- flawonoidy,
- fitoestrogeny,
- wapń,
- magnez,
- cynk.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
Dowiedz się więcej na temat:

1 tydzień temu
11






English (US) ·
Polish (PL) ·