- Superfoods to nie tylko egzotyczne produkty. Kolejne badania dowodzą, że do tego grona artykułów spożywczych zaliczają się także orzechy
- Regularne ich jedzenie zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji, choroby wieńcowej
Orzechy to prawdziwy superfood. Poprawiają pracę mózgu, ukrwienie i jakość nasienia
Włączenie orzechów do menu jest zdrowsze niż sądziliśmy. Potwierdzają to wyniki kolejnych badań naukowców. Jak donosi Newsweek, badacze z Universidad de Castilla-La Mancha po przeanalizowaniu danych zdrowotnych zgromadzonych w brytyjskiej bazie BioBank, znaleźli korelację między spożywaniem orzechów a zdrowiem mózgu.
Wyniki swojego badania opublikowali w "GeroScience". Wynika z nich jasno, że wraz z codziennym jedzeniem orzechów spada ryzyko demencji. Wśród wszystkich badanych wskaźnik zachorowania na demencję wynosił 2,8 proc. Jednak okazało się, że u osób, które spożywały do 30 gramów orzechów dziennie, ryzyko wystąpienia demencji w kolejnych latach było o 16 proc. niższe w stosunku do badanych, którzy nie jedli orzechów wcale.
U osób, które jadły orzechy bez soli, było z kolei nawet o 17 proc. niższe. Bez znaczenia było przy tym, czy orzechy były łuskane, suszone, prażone czy obrane. Istotny był natomiast ogólny stan zdrowia badanych. Pozytywny wpływ orzechów ujawniał się bowiem najwyraźniej u osób po 60. roku życia, niechorujących na otyłość, rzadko pijących alkohol i niepalących papierosów.
Badanie obejmowało monitoring zdrowia i stylu życia 50 tys. osób, a dane naukowcy zbierali przez siedem lat.
Z innych - przytoczonych przez Newsweek - badań wynika, że orzeszki ziemne, które de facto nie są orzechami, a nasionami roślin strączkowych z rodziny bobowatych, ale mają podobne właściwości odżywcze, także mają dobry wpływ na mózg. Ich regularne jedzenie poprawia zdolności poznawcze. 61 osób biorących udział w badaniu, po 12 tygodniach regularnego jedzenia fistaszków, poprawiło swoje wyniki w testach sprawności pamięci, szybkości przetwarzania informacji oraz płynności werbalnej.
Jeszcze inne badania dowodzą, że jedzenie 20 gramów orzechów dziennie może zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej o prawie 30 proc. Poprawiają także płodność mężczyzn. Co z kolei udowodniły badania naukowców z Universitat Rovira i Virgili w hiszpańskim Reus. Badacze wykazali, że u regularnie spożywających orzechy mężczyzny (60 gramów) poprawa nasienia wyniosła ok. 16 proc. w liczbie plemników, 4 proc. w ich żywotności, 6 proc. w ruchliwości i 1 proc. w morfologii.
Nie tylko egzotyczne produkty
Co do tego, że orzechy mają pozytywny wpływ na zdrowie, nie ma także wątpliwości Anna Janiszewska-Janowicz, dietetyczka z Grupy Luxmed. - To jedna z najzdrowszych przekąsek, dostarczająca nam bardzo ważnych mikroelementów, jak magnez, selen, potas czy miedź - wymienia.
Są także świetnym źródłem antyoksydantów, czyli substancji wiążących wolne rodniki tlenowe, przyczynę starzenia się i tworzenia się stanów zapalnych w organizmie, choć w tym przypadku badacze nie są zgodni co do tego, które orzechy mają najlepsze właściwości.
Orzechy to zatem prawdziwe superfoods, czyli bogate w związki bioaktywne produkty spożywcze, które odgrywają ważną rolę w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. Od lat wśród najpopularniejszych superfoods wymienia się np. nasiona chia, owoce goi, grzyby shiitake, chlorellę, awokado czy moringę. Naukowcy jednak przypominają, że zamiast wybierać egzotyczną żywność, warto sięgać także po lokalne produkty, jak właśnie wspomniane orzechy czy owoce jagodowe, warzywa kapustne, kasze i kiszonki.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
Dowiedz się więcej na temat:

1 tydzień temu
8






English (US) ·
Polish (PL) ·