Dodają na potęgę i trują konsumentów. Naukowcy: dziurawi jelita, prowadzi do cukrzycy

16 godziny temu 6

Wykryto niepokojący efekt karagenu (E407)

Naukowcy badali wpływ karagenu na układ pokarmowy ludzi oraz na metabolizm cukrów. Odkryli, że związek ten zwiększa przepuszczalność jelita cienkiego, co najprawdopodobniej jest skutkiem powstającego tam stanu zapalnego i dalszych problemów zdrowotnych.

Karagen jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym jako emulgator i zagęszczacz.

Najczęściej dodaje się go do takich produktów jak:

  • gotowe desery mleczne,
  • lody,
  • jogurty i serki homogenizowane,
  • tzw. mleka roślinne,
  • wędliny i przetwory mięsne,
  • produkty light,
  • gotowe zupy i sosy,
  • napoje czekoladowe i owocowe,
  • żelki i słodycze.

Od jakiegoś czasu sugeruje się, że może mieć on negatywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Teraz zagadnieniu temu przyjrzeli się naukowcy pod kierunkiem prof. Roberta Wagnera i prof. Norberta Stefana z Niemieckiego Centrum Badań nad Cukrzycą (DZD). Podzieli grupę młodych, zdrowych mężczyzn o BMI poniżej 30 na dwie części: jednej a nich podawali karagen w ilości odpowiadającej 2-3 dziennym średnim dawkom spożywanym przez mieszkańców USA, a drugiej placebo. Obie grupy obserwowano przez dwa tygodnie.

Wyniki wykazały zwiększenie przepuszczalności jelita cienkiego, co najprawdopodobniej było skutkiem zapalenia jelit.

- Nasze badanie sugeruje, że spożywanie karagenu, podobnie jak obserwowano w badaniach na zwierzętach, może zaburzać funkcję bariery jelitowej. A to może mieć długoterminowe konsekwencje zdrowotne i zwiększać ryzyko chorób zapalnych - wyjaśnił prof. Wagner.

Dane ujawniły również, że dieta bogata w karagen może zmniejszać wrażliwość na insulinę, co często prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2. Co ważne, efekt ten występował wyłącznie u uczestników w wyższą masą ciała. U mężczyzn z nadwagą karagen powodował również wyższe wskaźniki zapalne we krwi oraz oznaki zapalenia w podwzgórzu - części mózgu odpowiedzialnej za metabolizm cukrów i apetyt.

- Nasze badanie sugeruje, że u młodych, zdrowych osób metaboliczne skutki spożywania karagenu nie są jeszcze widoczne. U ludzi starszych, z nadwagą efekty są już jednak wyraźne. Ale, aby to potwierdzić, potrzebne są kolejne badania na konkretnych populacjach - powiedział prof Stefan, współautor publikacji "BMC Medicine".

Jak dodał, biorąc pod uwagę niezwykle rozpowszechnienie karagenu w produktach spożywczych, jego potencjalnie negatywny wpływ na zdrowie powinien być traktowany bardzo poważnie.

- Ważne jest, abyśmy lepiej zrozumieli, jak dodatki do żywności mogą wpływać na nasze organizmy, bo tylko w ten sposób będziemy mogli formułować świadome zalecenia dla społeczeństwa - podsumował. 

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.

Dowiedz się więcej na temat:

Przeczytaj źródło