Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Co na obiad? Czasem trudno znaleźć odpowiedź na to pytanie. Zwłaszcza że domownicy nie zawsze pomagają, twierdząc, że im wszystko jedno. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne i tanie dania obiadowe. Łatwe do zrobienia i niedrogie. Niedziela to czas na smaczny obiad. Dobrze, jeśli coś zostanie jeszcze na poniedziałek. Proponujemy niezawodny przepis na pyszną pieczeń rzymską.
Podstawa dobrej kuchni? Maksimum smaku przy niezbyt dużym nakładzie pracy. Na niedzielę proponujemy więc pieczeń rzymską. Ta potrawa ma wiele zalet. Łączy w sobie pyszny smak kotletów mielonych, a przy tym jest mniej tłusta. Nie smaży się bowiem mięsa na patelni. Pieczeń rzymską, jak sama nazwa wskazuje, przygotowujemy w piekarniku.
Zdrowy i tani obiad dla rodziny
Skąd taka nazwa "pieczeń rzymska"? Współcześni mieszkańcy Rzymu raczej takiej potrawy nie znają. Jedno jest pewne, ten "mięsny bochenek" z jajkami na twardo w środku jest przepyszny. Smakuje doskonale na ciepło i na zimno. Jeśli coś nam z niedzielnego obiadu zostanie, świetnie nada się do kanapek w poniedziałek. Pieczeń rzymską proponujemy podać np. z dużą ilością surówek. Świetnie pasują do niej też buraczki na ciepło. Mięso i warzywa, a do tego porcja zdrowych węglowodanów, np. kasza gryczana, i pyszny, zdrowy obiad wjeżdża na stół.
Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - pieczeń rzymska
Składniki:
- 800 dkg mielonego mięsa wieprzowego - łopatka lub szynka; możemy też wziąć pół na pół wieprzowinę z wołowiną, np. z udźcem wołowym
- 100 g bułki kajzerki
- 250 ml mleka
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 6 jajek na twardo
- bułka tarta
- przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, majeranek, czosnek granulowany, trochę startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Bułkę moczymy w mleku aż stanie się bardzo miękka, potem ją odciskamy. Cebulę ścieramy na tarce. W misce wyrabiamy mięso mielone z dodatkiem namoczonej bułki, cebuli, przypraw i surowych jajek. Ma powstać jednolita masa. Foremkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Połowę mięsnej masy wykładamy do foremki, na tej warstwie mięsa układamy jajka na twardo - jedno za drugim. Przykrywamy jajka drugą częścią masy mięsnej. Powierzchnię wyrównujemy. Wierzch posypujemy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Dalszy ciąg materiału pod wideo
Zobacz
Popularne Zobacz również Najnowsze

3 tygodni temu
18

![Zendaya w filmie oscarowego twórcy „Tamtych dni, tamtych nocy”. To pełna napięcia gra, która rozpala zmysły [RECENZJA]](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2025/10/okladka-01c585e.png?resize=1200%2C630)




English (US) ·
Polish (PL) ·