Sekret puszystych cynamonek Rozkosznego. Ten deser przygotujesz błyskawicznie

1 miesiąc temu 38

Są desery, które nieodłącznie kojarzą się z jesienią. Do tego grona należą cynamonki, na które swój sposób ma Rozkoszny, czyli Michał Korkosz — znany influencer, wielokrotnie gościł w programie MasterChef i w mediach społecznościowych dzieli się swoimi kulinarnymi przepisami.

Dalszy ciąg artykułu pod materiałem wideo

Jak długo trwa przygotowanie cynamonek?

Jakie składniki są potrzebne do cynamonek?

Kto jest autorem przepisu na cynamonki?

W jakiej temperaturze pieczemy cynamonki?

Przepis na cynamonkę z kremem pomarańczowym Rozkosznego

Ciasto:

  • 360 g mąki pszennej (typ 550)
  • 240 ml pełnotłustego mleka lub napoju roślinnego (jak nie-mleko Alpro)
  • 7 g drożdży instant
  • 1 żółtko z dużego jajka
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1,25 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

Nadzienie:

  • 2 łyżki cynamonu
  • 100 g masła
  • 1,25 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
  • 100 g cukru trzcinowego

Glazura:

  • 1 łyżka mleka/napoju roślinnego
  • 1 jajko

Krem pomarańczowy

  • 250 g mascarpone
  • 1 mała pomarańcza
  • 2 łyżki miodu
  • 1,25 łyżeczki soli morskiej

Sposób przygotowania:

  1. 1

    Zasmażka: Do średniego rondla wlej 180 ml mleka i wsyp 30 g mąki pszennej. Gotując, cały czas mieszaj, aby uniknąć powstania grudek. Gdy masa się zagotuje, zdejmij rondel z ognia i odstaw do wystudzenia. Następnie dodaj 60 ml mleka, wrzuć żółtko i dokładnie wymieszaj całość.

  2. 2

    Do miksera wsyp 330 g mąki pszennej, cukier, drożdże i sól, a następnie krótko wymieszaj. Dodaj zasmażkę i połącz składniki łyżką. Ponownie miksuj na małych obrotach, aż ciasto stanie się elastyczne — "jak rasowa guma balonowa", tłumaczy Rozkoszny. Masło dodawaj po łyżeczce, aż połączy z masą (ok. 8 min). Następnie przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 60 min.

  3. 3

    Nadzienie: Na patelni o umiarkowanej mocy roztop masło i gotuj je, aż nabierze bursztynowego koloru (ok. 6–8 min). Następnie zdejmij patelnię z ognia, dodaj cynamon i cukier trzcinowy, dokładnie wymieszaj, a na końcu wsyp szczyptę soli.

  4. 4

    Oprósz blat mąką i wyłóż na nim wcześniej odstawione ciasto. Rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach około 25 × 35 cm. Następnie wyłóż nadzienie, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu z każdej strony. Zroluj ciasto jak najciaśniej, zaczynając od krótszego brzegu. Odetnij krańce, a następnie pokrój ciasto na sześć równych kawałków.

  5. 5

    Cynamonki ułóż w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy około 23 cm, tak aby spiralki cynamonowe były skierowane do góry. Posmaruj je glazurą zrobioną z roztrzepanego jajka z łyżką mleka. Przykryj materiałem i odstaw na 30 min. do wyrośnięcia.

  6. 6

    Przed włożeniem do piekarnika posmaruj ciasto glazurą. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25–30 min, aż cynamonki wyrosną i nabiorą złotego koloru.

  7. 7

    Krem pomarańczowy: ze skórki pomarańczowej zetrzyj dwie łyżeczki. Wyciśnij dwie łyżki soku i wymieszaj z mascarpone wraz z jedną łyżeczką skórki, a także miodem i solą.

  8. 8

    Wyjmij cynamonki z pieca. Poczekaj 5-10 min i posmaruj je kremem pomarańczowym. Można ozdobić pozostałą skórką z pomarańczy.

"Rozkoszny" w programie "MasterChef Nastolatki"

"Rozkoszny" w programie "MasterChef Nastolatki"TVN

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. W serwisie Plejada.pl każdego dnia piszemy o najważniejszych wydarzeniach show-biznesowych. Bądź na bieżąco! Obserwuj Plejadę w Wiadomościach Google. Odwiedź nas także na Facebooku, Instagramie, YouTubie oraz TikToku.

Chcesz podzielić się ciekawym newsem lub zaproponować temat? Skontaktuj się z nami, pisząc maila na adres: plejada@redakcjaonet.pl.

Przeczytaj źródło