Różnie na tę przekąskę mówiono, np. zimne nóżki lub meduza. Podawano ją w restauracjach i na przyjęciach. Panie domu gotowały ją tak często, jak tylko mogły. Oczywiście wtedy, gdy dostały odpowiednie składniki. Ten zapomniany nieco przysmak PRL warto jadać, bo to prawdziwa skarbnica kolagenu, zwanego białkiem młodości.
Kolagen jest białkiem budulcowym, które znajduje się we wszystkich komórkach i tkankach naszego ciała. Jest składnikiem kości, stawów, zębów czy skóry. Można suplementować kolagen, kupując drogie preparaty w aptece, albo dostarczać go w naturalny i smaczny sposób razem z jedzeniem. Podpowiemy, jak zrobić pyszną galaretę, czyli zimne nóżki.
Gdzie szukać kolagenu?
Kolagen występuje się w wielu produktach spożywczych. Znajdziesz go w żelatynie wieprzowej, galaretkach przygotowywanych na bazie ryb i mięs, podrobach, salcesonie, ogonach wołowych, kurzych łapkach, a także w jajkach.
Zimne nóżki - wartościowy element diety
Zamiast kupować drogie preparaty z kolagenem, lepiej przygotować galaretę z nóżek wieprzowych, zwaną wdzięcznie "zimnymi nóżkami". Nazwa jest jak najbardziej adekwatna do potrawy - to zimna przekąska, a przygotowana jest ze świńskich z nóżek, golonki i warzyw. Zastyga dzięki naturalnemu kolagenowi, nie dodajemy do niej żelatyny w proszku. Regularnie jadana będzie zbawienna dla utrzymania elastyczności i nawilżenia skóry. Wspomoże też regenerację tkanek łącznych. Dzięki temu tzw. zimne nóżki staną się wartościowym elementem diety, szczególnie dla osób dbających o zdrowie kości i stawów. Zimne nóżki to była klasyka kuchni PRL. Dziś warto do tej pysznej galarety wrócić i poszukać w sklepach mięsnych odpowiednich składników.
Produkt tradycyjny i ceniony
Galareta, studzienina, zylc, kwaszenica, zimne nóżki - tymi (i wieloma innymi) nazwami określa się tradycyjną przekąskę powstałą na bazie wywaru z nóżek wieprzowych, zwanych repetkami. Co ciekawe, różne rodzaje galarety z nóżek zostały wpisane na listę polskich produktów regionalnych, to np. studzienina z Górna oraz zylc – galareta z nóżek z woj. pomorskiego.
Przepis na zimne nóżki - galaretę pełną kolagenu
Składniki
- 1 kg nóżek wieprzowych
- 0,5 kg golonki
- cztery marchewki
- dwie pietruszki
- pół dużego selera
- duży por
- 10 ząbków czosnku
- Przyprawy - pieprz ziarnisty, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, sól i pieprz mielony
- cebula
Przygotowanie
Oczyszczone i opalone nóżki wieprzowe dzielimy na pół. Golonkę też dzielimy. Mięso wkładamy do dużego garnka i zlewamy ok. dwoma litrami zimnej wody - mięso musi być przykryte. Gotujemy przez ok. cztery godziny na wolnym ogniu. Dolewamy wody, jeśli się wygotuje. Godzinę przed końcem gotowania mięsa wrzucamy do garnka umyte i obrane warzywa oraz przyprawy. Cedzimy galaretę. Mięso obieramy z kości i dość drobno kroimy. Wrzucamy je potem do wywaru i jeszcze chwilę gotujemy. Kroimy też marchewkę w kostkę i wrzucamy do wywaru. Galaretę wlewamy do misek lub salaterek i zostawiamy do zastygnięcia. Zimne nóżki gotowe. Smacznego!
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Dalszy ciąg materiału pod wideo

3 tygodni temu
21

![Zendaya w filmie oscarowego twórcy „Tamtych dni, tamtych nocy”. To pełna napięcia gra, która rozpala zmysły [RECENZJA]](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2025/10/okladka-01c585e.png?resize=1200%2C630)




English (US) ·
Polish (PL) ·