Odszedł jako juror „MasterChefa”, ale przede wszystkim – jako kucharz, który zarażał pasją. Tomasz Jakubiak (1983–2025) zdobył serca widzów autorskimi programami i autentycznością, a jego nagłe odejście po walce z rzadkim nowotworem wstrząsnęło fanami. W specjalnym hołdzie TVN głos zabrała żona, Anastazja, odsłaniając nieznane kulisy życia i pracy ukochanego jurora.
Kim był Tomasz Jakubiak? Krótko o życiu i karierze
Tomasz Jakubiak (1983–2025) był jednym z najbardziej lubianych polskich kucharzy i osobowości telewizyjnych. Zaczynał jako szef kuchni, a szeroką rozpoznawalność zyskał dzięki autorskim programom w Canal+ Kuchnia („Jakubiak w sezonie”, „Jakubiak lokalnie”) oraz występom eksperckim w programach śniadaniowych. Od 2022 roku był jurorem „MasterChef Junior”, w 2023 dołączył do jury „MasterChefa”, a rok później oceniał także w „MasterChef Nastolatki”. Prywatnie w 2023 roku poślubił Anastazję (z d. Mierosławską), z którą wychowywał syna. Zmarł 30 kwietnia 2025 r. w Atenach.
Tomasz Jakubiak chorował na rzadki nowotwór fot. TVNNa co chorował? Rzadki, złośliwy nowotwór przewodu pokarmowego
Jesienią 2024 r. Jakubiak publicznie wyznał, że zmaga się z rzadkim nowotworem. Mówił wówczas, że diagnoza była dla niego „największym wyzwaniem w życiu”. Choroba objęła jelito i dwunastnicę, a z czasem dała przerzuty m.in. do kości (miednica, kręgosłup). To jeden z rzadziej występujących nowotworów układu pokarmowego, trudny diagnostycznie i o ciężkim przebiegu.
Hołd w „MasterChefie” i poruszające wyznanie żony
W najnowszym, poświęconym mu odcinku „MasterChefa” na planie pojawiła się żona kucharza, Anastazja Jakubiak. Produkcja TVN oddała hołd zmarłemu jurorowi, a wdowa – po raz pierwszy tak szeroko – opowiedziała o jego relacji z programem i kulisach pracy.
– MasterChef był zawsze dla niego drugim domem i ja się czuję tutaj jak w domu. Jestem otoczona taką miłością i opieką, jaką on mi dał – wyznała wzruszona Anastazja.
– Tomek żył tym programem. Wychodził z domu z uśmiechem, zawsze podekscytowany. Czuł się tu potrzebny. Dla niego to było miejsce, w którym mógł dzielić się pasją i energią, a nie tylko oceniać potrawy – powiedziała w rozmowie z produkcją – dodała.

5 godziny temu
3




English (US) ·
Polish (PL) ·