Burger Drwala kontra Rywal. Pojedynek na szczycie rozstrzygnięty

14 godziny temu 21

Data utworzenia: 20 listopada 2025, 6:30.

Po premierze Drwala "Fakt" postanowił skonfrontować go z głównym konkurentem — Burgerem Rywala serwowanego przez Max Premium Burgers. Porównaliśmy kanapki kupione w dniu premiery Drwala.

Burger Drwala wrócił do menu McDonald's w całej Polsce. Porównaliśmy go z Rywalem z Max Premium Burgers. Foto: Łukasz Woźnica / newspix.pl

Po poznańskiej premierze Burgera Drwala (13 listopada), wyczekiwana przez rzesze fanów kanapka pojawiła się w menu, wszystkich restauracji sieci McDonald's w Polsce. Burger Drwala dostępny jest od środy (19 listopada) w kilku wersjach smakowych.

Klasyczny Burger Drwala to tradycyjnie zamknięty w przypieczonej bułce z serowo-bekonową posypką — kotlet wołowy, pod nim panierowany kotlet serowy, plasterki bekonu, prażona cebula, sałata, a wszystko to wzbogacone sosem.

Tym razem postanowiliśmy, nie tylko sprawdzić, jak smakuje klasyczny nowy Drwal, ale też porównać go z konkurencyjną przekąską, a mianowicie Burgerem Rywala, serwowanym od pewnego czasu przez szwedzką sieć — Max Premium Burgers.

Szwedzki fast food oferuje go w wersji klasycznej bardzo zbliżonej do Drwala. Mamy więc bułkę (ale bez posypki), kotlet z mielonej wołowiny, panierowany, smażony kotlet z mozzarelli, plaster sera cheddar, sos kreolski i sos na bazie szwedzkiej borówki i BBQ. Do tego plasterki bekonu, czerwona cebula i listki sałaty.

Wyszło na jaw, jak robią frytki w McDonald's. Dla wielu Polaków to nie do pojęcia

Burger Drwala kontra Rywal

Po kanapki wybraliśmy się do konkurencyjnych restauracji mieszczących się niemal po sąsiedzku w Galerii Dominikańskiej w centrum Wrocławia.

Pierwszy otworzył się Max Premium Burgers, tam więc zamówiliśmy na wynos Burgera Rywala w wersji klasycznej. Chwilę później odwiedziliśmy McDonald'sa, gdzie zamówiliśmy również na wynos — klasycznego Burgera Drwala. Kosztował nas 25,90 zł, czyli o złotówkę drożej niż przed rokiem. Pierwsze wrażenie?

W restauracji Max Premium Burgers, tuż po jej otwarciu byliśmy jedynymi klientami, natomiast w restauracji pod złotymi łukami, z chwilą otwarcia czekało już kilkanaście osób. Widać więc, że nie tylko my z samego rana postanowiliśmy skosztować nowego Drwala.

Branża gastronomiczna będzie miała problem. Gigant otworzy w Polsce kilkaset lokali

Więcej nie znaczy lepiej

Kanapki porównaliśmy w naszej redakcji, a zaczęliśmy od pomiarów. Średnica Burgera Drwala — na oko wyraźnie grubszego od Drwala — okazała się mniejsze od 3 cm, od Drwala, który mierzył 13 cm. Drwal za to okazał się nieco lżejszy od Rywala. Pierwszy miał 626 gramów, a drugi 710. Tutaj Rywal wypadł lepiej od Drwala.

Smakowo było na odwrót. W Drwalu pozytywnie zaskoczył nas soczysty kotlet wołowy, który swoim przyjemnym smakiem świetnie harmonizował z lekko rozpływającym się serowym kotletem. Wyraźnie też wyczuwalna była prażona cebulka, sałata i na końcu bekon, którego jednak mogłoby być nieco więcej. Wszystko to w otoczeniu przyjemnie podpieczonej bułki.

Rywal smakowo wypadł nieźle, ale... no właśnie. Bekonu było więcej niż w Drwalu, ale niestety przesadzono z ilością sosów i czerwoną cebulą kosztem sałaty, której jednak trochę brakowało. Okazało się, że nie zawsze więcej znaczy lepiej. W Rywalu trochę przesadzono z sosami, przez co spodnia część rozmiękłej bułki rozpadała się w trakcie jedzenia (to chyba przyczyna większej wagi kanapki). Jednocześnie zaserwowano nam zbyt suche kotlety: wołowy i serowy z mozzarelli. Zwłaszcza ten drugi był twardy jak podeszwa.

Po degustacji Drwal wyraźnie wysunął się na prowadzenie, a dodatkowo zapunktował ceną. Za Burgera Rywala zapłaciliśmy 31,95 zł, a Burger Drwala kosztował nas 25,90 zł (o złotówkę drożej niż przed rokiem). 5 złotych robi jednak sporą różnicę.

Przypomnijmy, że w tym roku nowością jest Burger Drwala Ogniste Papryczki (z papryczkami habanero w ostrej marynacie) — 26,90 zł (w zestawie — 34,60 zł, w zestawie powiększonym — 38,10 zł). Poza tym dostępne są:

  • Burger Drwala z chrzanem — 26,90 zł (w zestawie — 34,60 zł, w zestawie powiększonym — 38,10 zł);
  • Burger Drwala z żurawiną — 26,90 zł (w zestawie — 34,60 zł, w zestawie powiększonym — 38,10 zł);
  • Burger Drwala z kurczakiem — 25,90 zł (w zestawie — 33,90 zł, w zestawie powiększonym — 33,90 zł).

Za Burgera Drwala klasycznego w zestawie trzeba zapłacić 33,90 zł, a w zestawie powiększonym — 33,90 zł.

Dla porównania — Burger Rywala klasyczny (testowany przez nas) w zestawie z frytkami i napojem kosztuje 40,95 zł, za wersję bez wołowiny — Plant Beef — trzeba zapłacić 28,95 zł, a w zestawie — 38,95 zł.

Fanów burgerów przestrzegamy, że jedno, co łączy konkurencyjne przekąski to ich wysoka kaloryczność. Jeden i drugi zawiera ok. 930 kcal, czyli ok. połowy, średniego dziennego zapotrzebowania.

Przetestowaliśmy nowy zestaw McDonald’s tylko w Glovo. Już dostępny w Polsce

/6

Łukasz Woźnica / newspix.pl

Burger Drwala znów pojawił się we wszystkich restauracjach McDonalds. To tradycyjnie zamknięty w przypieczonej bułce z serowo-bekonową posypką — kotlet wołowy, pod nim panierowany kotlet serowy, plasterki bekonu, prażona cebula, sałata, a wszystko to wzbogacone sosem.

/6

Łukasz Woźnica / newspix.pl

Tym razem postanowiliśmy, nie tylko sprawdzić, jak smakuje klasyczny nowy Drwal, ale też porównać go z konkurencyjną przekąską, a mianowicie Burgerem Rywala, serwowanym od pewnego czasu przez szwedzką sieć — Max Premium Burgers.

/6

Łukasz Woźnica / newspix.pl

Szwedzki fast food oferuje Rywala w wersji klasycznej, bardzo zbliżonej do Drwala. Mamy więc bułkę (ale bez posypki), kotlet z mielonej wołowiny, panierowany, smażony kotlet z mozzarelli, plaster sera cheddar, sos kreolski i sos na bazie szwedzkiej borówki i BBQ. Do tego plasterki bekonu, czerwona cebula i listki sałaty.

/6

Łukasz Woźnica / newspix.pl

Kanapki porównaliśmy w naszej redakcji. Zważyliśmy je, zmierzyliśmy i oczywiście skosztowaliśmy.

/6

Łukasz Woźnica / newspix.pl

Za Burgera Rywala — klasycznego — zapłaciliśmy 31,95 zł. W zestawie z frytkami i napojem kosztuje 40,95 zł, za wersję bez wołowiny — Plant Beef — trzeba zapłacić 28,95 zł, a w zestawie - 38,95 zł.

/6

Łukasz Woźnica / newspix.pl

Burger Drwala kosztuje 25,90 zł (o złotówkę drożej niż przed rokiem). Za Drwala w zestawie trzeba zapłacić 33,90 zł, a w zestawie powiększonym kosztuje 33,90 zł.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Newsletter

Najlepsze teksty z Faktu! Bądź na bieżąco z informacjami ze świata i Polski

Zapisz się

Masz ciekawy temat? Napisz do nas list!

Chcesz, żebyśmy opisali Twoją historię albo zajęli się jakimś problemem? Masz ciekawy temat? Napisz do nas!

Napisz list do redakcji

Przeczytaj źródło