Danuta Olbińska jest właścicielką pizzerii, której przyznano dofinansowanie w ramach KPO dla branży HoReCa - ok. 540 tys. zł na uruchomienie sprzedaży deserów lodowych, co wykpił m.in. Krzysztof Stanowski.
- Obecnie mamy wynajęty jeden lokal. Chcielibyśmy go wyposażyć z pozyskanych środków. Ten lokal będzie się znajdować w województwie łódzkim, ale nie w naszym mieście. Będzie też przyczepa do serwowania lodów, która znajdzie się w gminie Wróblew. I dodatkowo jest planowana sprzedaż lodów z rowerka, który będzie jeździł po terenie miasta. Będzie ulokowany nad rzeką, w parkach - mówi Olbińska Esce Łódź.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także:
Jak zbudować milionowy biznes na pasji?- Marek Tronina w Biznes Klasie
- Według nas zasady konkursu i wymyślanie nowych działalności było błędem, bo przedsiębiorcy chcący skorzystać z tej dotacji musieli szukać alternatyw, na których niekoniecznie się znają - komentuje przedsiębiorczyni.
I dodaje: - Kiedy czytamy te wszystkie komentarze, na pewno nie jest nam miło. Ludzie piszą do nas wiadomości prywatne. Żyć się odechciewa, taka jest fala hejtu. My niczego złego nie zrobiliśmy. Nikogo nie oszukaliśmy. Tylko próbowaliśmy się wpisać w zasady konkursu i dostosować się do warunków i zasad ustalonych przez agencję.
Branża reaguje na burzę wokół dotacji z KPO
"Wobec fali medialnego hejtu, jaka się wylewa na branżę HoReCa w związku z programem KPO, jak również nieodpowiedzialnych wypowiedzi niektórych polityków, sugerujących cwaniactwo hotelarzy i restauratorów, IGHP stanowczo protestuje przeciwko takim praktykom i wskazuje na konieczność zmiany złej legislacji regulującej dotacje, powodującej nieracjonalne rozdawanie pomocy publicznej" - czytamy w opublikowanym w poniedziałek oświadczeniu Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego.
"Hotelarze nie odpowiadają za jakość programów i regulaminów, na podstawie których występują o dofinansowanie swoich projektów, zwłaszcza że nikt nie słuchał naszych zastrzeżeń zgłaszanych od 5 lat do programu KPO" - podkreśla Izba.
W ramach wsparcia MŚP z branży HoReCa w KPO zawarto 3005 umów na 1,2 mld zł, wypłacono z kolei 110 mln zł. Łącznie dotacje w ramach Krajowego Planu Odbudowy, m.in. na inwestycje kolejowe, opiewają na 250 mld ł.
Jak podało Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, program HoReCa realizowany jest przez pięciu operatorów: Polską Fundację Przedsiębiorczości Szczecin; Towarzystwo Inwestycji Społeczno-Ekonomicznych S.A. (TISE S.A.) Warszawa; Małopolską Agencję Rozwoju Regionalnego S.A. Kraków/ Rzeszowską Agencję Rozwoju Regionalnego; Agencję Rozwoju Regionalnego S.A. Bielsko-Biała; Fundację Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości Kalisz.
No co? Dywersyfikacja. Pizza włoska, to lody są logicznym rozwinięciem. Też włoskie. Jeszcze powinna wprowadzić usługi depilacji. Usuwać włoski 😆